fbpx
Bantu Share ke Media Sosial

HULU KELANG |Selasa, 30 Ogos 2022. Yayasan Ammirul Ummah, sebuah Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), hari ini melancarkan siri terbaru program kebajikannya untuk pembangunan serta kemakmuran Islamiah di Malaysia serta negara serantau.

Majlis pelancaran ini berlangsung di Pawagam Mini P Ramlee, Kompleks Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS), Hulu Kelang, serentak dengan tayangan filem pendek Aidil & Atok arahan Fauziah Dato’ Ahmad Daud. Ia dirasmikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) FINAS, YBrs Prof Dr. Md Nasir Ibrahim; Pengarah Yayasan Ammirul Ummah, Encik Mohd Kamal Ismail serta CEO Fatijja, Encik Ibrahim Ridhwan Ismail.

Encik Kamal berkata, Yayasan Ammirul Ummah telah ditubuhkan pada 22 April 2001 dan telah menjalankan pelbagai program amal untuk membantu masyarakat Islam di Malaysia dan luar negara.

“Ia merangkumi program bercorak misi kemanusiaan, pembangunan sosio-ekonomi dan kesihatan. Ini termasuklah juga wakaf Al-Quran dan masjid, bantuan makanan untuk golongan asnaf dan penduduk Gaza, mangsa banjir, mencegah penularan wabak Covid-19, ibadah korban serta akikah,” katanya.

Mengenai filem pendek Aidil & Atok, En Kamal berkata, ia diterbitkan bagi menyokong usaha pihak mereka dalam mendekati masyarakat menerusi seni dan media sosial.

“Aidil & Atok menyelitkan elemen kasih sayang dalam kekeluargaan serta pembentukan akhlak murni seawal usia kanak-kanak. Wakaf masjid adalah satu bentuk saham akhirat dan amalan baik ini tidak semestinya membabitkan wang yang banyak. Sesiapa pun boleh berwakaf dan menderma seikhlas mampu kerana ganjaran pahalanya sangat besar.
Filem pendek ini lakonan cemerlang Zaidi Omar, Adik Aiman Badrul dan Alexander Zulkarnain. Ia kini boleh ditonton di Saluran YouTube Fatijja TV,” jelasnya.

Pada majlis itu Fauziah juga diperkenalkan sebagai Premier Volunteer bagi Yayasan Ammirul Ummah. Selain Aidil & Atok, beliau juga telah mengarahkan sebuah lagi filem pendek berjudul Iqra’ – Bacalah mengenai wakaf Al-Quran.

Yayasan turut mengumumkan program terbaru bual bicara 13 episod berjudul Suara Hati yang akan dihoskan Fauziah bersama Ustaz Firdaus Wong bagi siaran Fatijja TV sekitar September ini.


Bantu Share ke Media Sosial

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.